Koppla in och arbeta med in-ear-systemet.

In-ear-systemet är det föredragna systemet för lyssning till musikerna då det inte genererar mer överflödigt ljud på scenen. Det är också fördelaktigt för oss som tekniker då musikerna själva kan justera sin medhörning och därmed ger oss mer tid till annat. Här beskriver vi hur arbetsflödet brukar se ut:

  1. Koppla in alla ME-boxar på scenen med hjälp av dom svarta cat6/ethernet-sladdarna. Sladdarna ska in i den svarta lilla switchen (brukar befinna sig nära orgeln). Den svarta boxen behöver också vara ihopkopplad med stageboxen via en cat6-kabel (ska sitta i utgången ”monitor”) på stageboxen.
  2. Nollställ enheterna till Preset 1. Detta gör du genom att trycka på PRESET–>1. När detta är nollställt ska enheterna vara nollade och därmed ha samma kanaler 1-16 som mixerbordet.
  3. För att komma åt andra ljudkällor än 1-16 behöver man antingen ändra vad som skickas till 1-16 från mixerbordet eller gå in och byta ljudkälla i ME-boxarna. Enklast brukar vara att vi som tekniker väljer dom viktigaste 16 ljudkällorna och lägger ut dom i bordet.
  4. För att ändra vad som skickas till ME-boxarna från mixerbordet går du till: I/O–>Monitor. Där kan du klicka på varje enskild kanal 1-40 och sen välja vad som ska vara där. Tänk på att det alltså dock bara är dom första 16 som kommer dyka upp på boxarna (utan justering från musikerna). Ett vanligt tänk är att musikerna oftast vill höra sig själva, leadsång, bas, baskagge+virlvel, keys, gitarr. Backingvox och tal brukar inte vara så prioriterat.
  5. Vill du trots allt ändra ljudkällorna på me-boxen så förklaras det ganska tydligt här:
    https://www.youtube.com/watch?v=jR0TPSv1nAA

Så här trycker du för att ”nolla” enheten.
I den här menyn kan du välja vad du skickar till ME-boxarna. Kanal 1-16 är alltså dom som dyker upp i boxarna direkt om dom nollas.