Husgruppsmaterial utifrån predikan den 15 september 2019

Läs Uppenbarelseboken 5

När Johannes döparen får se Jesus säger han ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd” (Joh 1:29). Det är en tydlig uppenbarelse. Jesus kom till jorden för att dö.

När Jesus hade samlat sina lärjungar för att fira påsk så säger han ”tag och ät detta är min kropp. Tag och drick detta är mitt blod.” Man hade samlats för att minnas hur det slaktade lammets blod räddade Israels folk från död i Egypten. Nu säger Jesus att han på samma sätt ska rädda alla dem som tror.

Människan som skapades av Gud var olydig. Hon åt av det förbjudna trädet som skulle ge kunskap på gott och ont men också död. Synd och död kom in världen och djävulen fick makt med stora förödande konsekvenser. Gud som är kärlek är också helig, ren, rättfärdig, sann och väldig. Han kan inte bara säga ”ja, ja vi får väl glömma det där”. Något gick sönder. Något kraschade. Något måste repareras. Något måste gottgöras eller sonas.

Jesu död på korset är det som gör att han är upphöjd idag. Att han idag är Herrars Herre och kungars kung beror på att han avstod från allt och antog en tjänares gestalt (fil 2) Det är därför som Gud har upphöjt honom över allt. Han var lydig ända in till döden på ett kors. Han blir som människa en ställföreträdare för oss. Han gjorde det för oss. Han tog vårt straff på sig

Frågor

– Läs 1 Mos 11:21-26 och Lukas 22:7-23. Vilka likheter ser ni mellan dessa båda berättelser? På vilket sätt utvidgar Jesus påskens innehåll?
– Varför gör Gud Farao hård så han inte släpper folket (2 Mos 4:21)? Ser ni ett problem med att det indirekt är Gud som dödar det förstfödda i Egypten?
– Varför dog Jesu på korset? Finns det ett enkelt svar att ge till en vanlig sekulariserad svensk så att han kan förstå?
– Gud upphöjer Jesus genom att han gick lidandets väg och var lydig (Fil 2). Är det ett mönster i den kristna tron? Varför i sådant fall?

Övning: 

– Läs än en gång hela kapitel 5 i Uppenbarelseboken men gör det som en andakt. Låt någon läsa den högt och alla andra blundar.
– Gå in på Spotify och leta upp sången ”Till den som sitter på tronen” Spela den och låt texten sjunka in.
– Ta en stund i bönformen tacksägelse. Tacka bara Jesus. Tacka för det han gjorde. Tacka för att han dog som ett lamm.