Husgruppsmaterial utifrån predikan den 26 januari 2020

Läs Apostlagärningarna 3:1-16

Petrus och Johannes får vara med om ett fantastiskt under, som sker tidigt efter den stora andeutgjutelsen på pingstdagen. Mannen som börjar gå har ingen tro på detta utan önskar sig pengar, men lärjungarna som sett honom sitta vid porten många gånger förr reser nu honom upp. De är uppenbart att de befinner sig i ett andligt skeende där Gud låter många under och tecken ske. Det märkliga är att alla inte verkar uppskatta det som sker. Petrus och Johannes blir kallade till förhör och senare också fängslade för de under och tecken som sker. Det är framför allt namnet Jesus som är kontroversiellt. Man kan inte ”tåla att de undervisade folket” (Apg 4:2) utifrån Jesu död och uppståndelse. Men Petrus är klar över att det är tron på Jesu namn som gett mannen full hälsa.

Frågor:

– Hur kommer det sig att både Petrus och Johannes är övertygade om att mannen kan börja gå? Vad kan man säga om lärjungarnas tro respektive mannens tro? Kan liknande under ske idag? Krävs det något särskilt?

– Varför fylldes inte folket med glädje och tacksamhet när mannen gick omkring? Vad var det för någonting som folket fruktade? Skulle vi fyllas med bävan och förundran om det skedde ett liknande under hos oss?

– Hur kommer det sig att Petrus är så klar över att det är Jesus som gjort undret? Är det viktigt att ge Jesus äran? Har du upplevt att det finns kraft i namnet Jesus?

Övning

Be tillsammans om att Guds Ande ska komma till oss som församling och gemenskap. Att vi längtar efter en andeutgjutelse, där under och helanden kan få ske. Be också att det ska bli tydligt att det är Jesus som är i vårt centrum.