Husgruppsmaterial utifrån predikan den 6 oktober 2019

Läs Lukas 15:1-7 och Johannes 10:1-6, 11-15

Kort sammanfattning av budskapet i predikan

Jesus talar om sig själv som den gode herden, men använder också den liknelsen för att beskriva vem Gud är. Bilden av en herde som bär ett lamm på sina axlar kan verka mysig, kanske på gränsen till lite menlös, men det är egentligen en bild av en Gud som älskar brinnande och passionerat. En Gud som inte kallt kalkylerar, utan som utan att tveka trotsar orimliga odds för att rädda sina älskade barn. En Gud som älskar våghalsigt, på gränsen till dåraktigt och omdömeslöst.

För  samtal

Ibland säger vi att Guds kärlek är ofattbart stor. Större än vi kan förstå. Och det är ju sant. Men det säger ju egentligen ingenting. Det leder ju lätt till att Guds kärlek blir obegriplig och utan mening för oss. Guds kärlek behöver landa i våra liv. Att den blir konkret eller något man kan erfara.

Frågor

– Tycker du att det är svårt att relatera till eller förstå Guds kärlek?
– Vanligt är att man kan förstå att det gäller andra, men inte en själv. Känner du igen dig i den beskrivningen?
– När erfar du Guds kärlek, eller när blir den konkret för dig?

Övning

– Alla tar var sin lapp (typ post-it-lappar eller liknande) och skriver sitt namn på dem. Vi är ofta vana vid att skriva upp andra människors namn på bönelappar. Men ibland kan vi ha svårare för att lyfta upp våra egna namn i bön inför Gud.
– Samla alla lapparna med era namn. Be gemensamt för lapparna med era namn. Be att ni ska få uppleva mer av Guds ofattbara kärlek. Be att ni ska få erfara Guds kärlek konkret i era liv. Be att ni ska få bli ännu bättre på att känna igen hans röst som kallar er vid namn.