Husgruppsmaterial utifrån predikan den 1 december 2019

Läs Luk 1:1-4

Sammanfattning

Inledningen (prologen) till Lukasevangeliet kan uppfattas som lite torr och nästan akademisk. Var Lukas verkligen så lugn och saklig när han skrev ner sitt budskap? Bubblade han i själva verket inte av entusiasm och glädje över det han skulle få berätta? Men för sina läsares skull lägger han band på sig. Han är noggrann med sitt budskap. Han vill verkligen få fram sin poäng, berätta i rätt ordning så att det blir tydligt och trovärdigt.

Vilken reaktion ville Lukas se hos sina läsare? Att vi ska lyssna med samma lugn som han skrev, tillbakalutade med armarna i kors och lite förnuftigt nickandes? Eller ville han inte att vi skulle ta emot budskapet med samma sprudlande glädje som han själv kände?

Redan i Lukas sakliga prolog kan vi ändå ana hans entusiastiska ärende. Han vill berätta om ”de stora händelser som har ägt rum” och han vill att det ska synas att ”upplysningarna är tillförlitliga”. Det han ska berätta är nästan för bra för att vara sant – men det är sant! Ibland överträffar faktiskt verkligheten sagan.

Frågor för samtal

– Gå ett varv så att alla får chansen att dela en händelse som är viktig för din tro. Ett tillfälle när du kände att det brann till, att Gud verkligen är på riktigt. En sån där händelse som bär en.

– Brukar du dela den händelsen? Är det lätt eller svårt? Kan det ibland vara så att man känner behov av att hålla vissa sådana erfarenheter för sig själv? Vad beror det i så fall på?

– Tror du att vi som kristna i dag skulle behöva bli bättre på att tala om vår tro, att dela med oss till andra och berätta om de erfarenheter vi gör av Gud? Hur skulle det kunna gå till och se ut?

Övning

– Utifrån era samtal: bestäm en erfarenhet av Gud som du skulle vilja dela, och vem du ska berätta den för i veckan.
Be tillsammans att Gud ska vara med er i det; att läget kommer, att ni ska få modet att ta chansen, och att det ska få landa väl.